Praktický přístup k výživě dětí, které mají zácpu

Odpovídající úprava stravy umožní zlepšit střevní peristaltiku a umožní odstranit projímadla u dětí léčených pro zácpu. Strava dětí musí obsahovat dostatek balastních látek. Tyto látky jsou obsaženy jenom v potravinách rostlinného původu!

Balastní látky nabobtnávají ve střevě, zvyšují tím objem stolice, podporují tím činnost střeva (jeho motilitu-peristaltiku) a urychlují tím střevní pasáž (čas potřebný k vyprázdnění).

Ke stažení

Praktické rady pro vyřešení problému se zácpou

Potraviny, které podporují trávicí proces (doporučuje se jíst je mezi hlavními jídly) jsou jogurty, kefír, kyselé mléko -bakterie v nich obsažené pozitivně ovlivňují přirozenou střevní flóru a mléčný cukr působí projímavě

Doporučuji používat mléčný, ovocný cukr: přidávat je do mléčných výrobků, müsli, ovocných nápojů. POZOR – působí projímavě, ale má stejnou energetickou hodnotu, jako normální cukr.

K povzbuzení střevní motility:

  • ráno  nalačno vypít jednu skleničku vody s 1-2 kapkami ovocného octa
  • čerstvé kysané zelí a trochu šťávy z kysaného zelí
  • používat “izolované balastní látky” např. pšeničné otruby – zamíchat do jogurtů, tvarohu, müsli, koláčů, polévek, salátů a nebo 3x denně 1-2 polévkové lžíce otrub zapít vodou. (Pšeničné otruby změkčují stolici, lněná semínka mají podobný účinek). Protože tyto potraviny bobtnají ve střevě, je potřeba na každou lžičku otrub nebo semínek vypít 1 skleničku tekutin.
  • Postupně zaveďte do jídelníčku jídla bohatá na balastní látky (počáteční nadýmání může být zmírněno kmínem, fenyklem a anýzem).
  • Potřebný je také dostatek tekutin (2-3 litry tekutin denně), ovocné a bylinkové čaje, minerálky, ovocné šťávy bez doslazování.
  • Dostatečně žvýkejte každé sousto a nechte si dostatek času ke každému jídlu
  • Minimálně 2x denně jíst čerstvou zeleninu nebo salát připravený z čerstvé zeleniny – ovoce a zeleninu by měl pacient dostávat v hojném množství. 
  • Ovoce a zelenina by měly být čerstvé a ve formě salátů obohacených olejem.
  • Obzvlášť se doporučuje kyselé zelí, které mimo mechanického působení balastních látek ovlivňuje střevo chemickým drážděním. Působí zde mléčná kyselina, která je obsažena i v ostatních kyselých zeleninových přílohách a ve všech okyselených mléčných výrobcích.
  • Z okyselných mléčných výrobků jsou doporučovány: mléčné máslo, jogurt, kyselé mléko, tučné mléko, kefír a další.
  • Střevní peristaltiku pomáhá upravovat také kyselina vinná, jablečná a citrónová. Střevní peristaltika je upravována i po podání pražené zrnkové kávy a nápojů bohatých na kyselinu uhličitou.
  • Svým termickým účinkem působí na peristaltiku střevní příznivě i studený nápoj, který je podán do lačného žaludku.

Balastní látky

Balastní látky jsou obsaženy pouze v potravinách rostlinné povahy. Doporučované jsou:

  • Obilniny a celozrnné výrobky – např. obilná zrna – ve formě mleté směsi či vloček (např. jako Müsli), celozrnný chléb, šrotový chléb, chléb ze lněných semínek
  • Semínka a jadérka: lněná, sezamová a slunečnicová semínka, dýňová jadérka – změkčená během noci, k snídani s Müsli nebo s jogurtem, nebo míchaná s kyselým mlékem či kefírem
  • Oříšky, mandle: všech druhů, !!! bohaté na kalorie, při tendenci k nadváze nedávat
  • Zelenina: je možno podávat syrovou ( s olejem nebo se smetanou). Zvláště je doporučováno kyselé zelí, květák, brokolice
  • Luštěniny: Hrášek, bílá i tmavá fazole, čočka
  • Brambory: jsou upřednostňovány před rýží a těstovinami
  • Kyselé mléčné výrobky: jogurt, kefír, kyselé nebo tučné mléko jsou doporučovány pro svůj povzbudivý účinek na střevní peristaltiku

Ovoce

  • Sušené ovoce – hrozinky, fíky, švestky, meruňky, datle…(event. před použitím změkčit ve vodě)
  • Čerstvé ovoce – všechny druhy mimo banánů, zejména jablka a hrušky (se slupkou), maliny, jahody, rybíz, angrešt

Potraviny, které naopak zácpu zhoršují

  • Cukrovinky – čokolády, pralinky, bonbóny, normální cukr a všechny jídla, ve kterých je obsažen
  • Chléb a pečivo – výrobky z bílé mouky, zákusky, dorty, pečivo
  • Přílohy – neloupaná rýže, těstoviny
  • Moučníky – vaječnomoučné výrobky
  • Nápoje – černý čaj, kakao, červené víno
  • Ovoce – pouze banány a borůvky

Stravu je nutné upravit dle věku dítěte – např.

  • příjem tekutin přizpůsobit věku dítěte
  • pro batolata a menší děti nedávat oříšky

Bristolská stupnice stolice

Protokol sledování zácpy

Lékařka – MUDr. Jiřina Rusínová

absolventka 2. lékařské fakulty UK s vlastní praxí od roku 2004